Okulumuza adı verilen Kazım Karabekir...
KAZIM KARABEKİR PAŞA
1882´de İstanbul´da doğmuştur. Kazım Karabekir, Mehmed Emin Paşa´nın oğludur.
İlköğretimini o zaman ki Osmanlı İmparatorluğunun çeşitli vilayetlerinde yaptı. İstanbul´da eğitimine başlayan Karabekir, Van ve Harput´ta devam edip eğitimini Mekke´de tamamladı. 1896 yılında ise İstanbul Fatih Askeri Rüştiyesi´ni 1899´da Kuleli Askeri İdadisi´ni 1902´de ise Mektebi´ni ve 1905´te Erkan-ı Harbiye Mektebi´ni bitirerek "yüzbaşı" rütbesiyle orduya katıldı.
İki yıl staj gören Karabekir, stajını Manastır´da yaptı. İttihat ve Terakki´nin Manastır örgütünün kurulmasına katıldı. 1907´de "önyüzbaşı" rütbesi alarak İstanbul Harbiye Mektebi, tabiye öğretmen vekilliğine atandı. İttihat ve Terakki İstanbul örgütünün kurulmasında görev aldı.
II. Meşrutiyet´ten sonra Edirne´de II. Ordu 3.tümen "kurmaylığına" atandı. 31 Mart 1909 ayaklanmasında Hareket Ordusu´nda görev aldı. 1910 Arnavutluk ayaklanmasının bastırılması harekâtında büyük rol üstlenerek harekata katıldı.
14 Nisan 1912´de "binbaşılığa" yükseldi. Balkan Savaşı´nda Trakya sınır komiseri olarak görev yaptı. 1914´te "yarbay" rütbesiyle Birinci Kuvve-i Seferiye komutanlığıyla İran ve ötesi harekâtıyla görevlendirildi.
Bir süre sonra İstanbul Kartal´da 14. tümen komutanlığına atandı ve Çanakkale´ye gönderildi. Kerevizdere´de Fransızlar´a karşı üç ay savaştıktan sonra "albaylığa" yükseldi.
İstanbul´da I. Ordu erkan-ı harbiye başkanlığına, sonra Galiçya´ya gidecek ordunun ardından Mareşal Von der Goltz´un erkân-ı harbiye başkanlığına atanarak Irak´a gitti.
1916´da Kutü´l-Amare´yi kuşatan 18. Kolordu komutanlığına getirildi ve burayı aldıktan sonra Irak´ta İngilizler´le çarpıştı. 1917´de Diyarbakır´daki 2. Kolordu komutanlığına getirildi ve Van, Bitlis, Elazığ cephelerindeki II. Ordu komutanlığına vekâlet etti.
1918´de Erzincan ve Erzurum´u Ermeniler´den ve Ruslar´dan geri aldı. Ardından Sarıkamış, Kars ve Gümrü kalelerini ve Karakilise´yi (Karaköse) kurtardı. Aynı yıl tümgeneral oldu. Mondros Mütarekesi sırasında sadrazam olan Ahmed İzzet Paşa´nın Genelkurmay Başkanlığı önerisini kabul etmeyerek Anadolu´da görev almak istedi.
Önce Tekirdağ´daki 14. Kolordu komutanlığına, ardından da Erzurum´daki 15. Kolordu komutanlığına atanmasını sağlayarak Nisan 1919´da göreve başladı. Hazırlıkları yapılan Erzurum Kongresi´nin toplanmasında önemli rol oynadı.
Kurtuluş Savaşı´nda Edirne milletvekilliğini ve Doğu cephesi komutanlığı yapan Kazım Karabekir Paşa, Ermeniler 'in eline geçen Sarıkamış, Kars ve Gümrü kalelerini geri alarak 15 Kasım 1920´de Ermeni ordusunu kesin olarak ortadan kaldırmıştır. Ermeni hükümeti bu yenilginin ardından Ankara hükümetiyle daha doğrusu Ankara hükümeti adına Kazım Karabekir, Gümrü Antlaşması´nı imzalamıştır.
Kars´ın alınmasıyla korgeneral yükseldi. Rus Sovyet Sosyalist Federe Cumhuriyeti ve Kafkasya hükümetleriyle Kars Antlaşması görüşmelerini yürüttü. Türk Yunan Harbi´nin bitiminden sonra I. Ordu müfettişliğine atandı.
Kars´ın alınmasıyla korgeneral yükseldi. Rus Sovyet Sosyalist Federe Cumhuriyeti ve Kafkasya hükümetleriyle Kars Antlaşması görüşmelerini yürüttü. Türk Yunan Harbi'nin bitiminden sonra I. Ordu müfettişliğine atandı.
1923´te İstanbul milletvekili oldu. 1924´te, TBMM´deki Dörtler Grubu´nu destekledi. Ardından askerlikten ayrılarak Halk Fırkası´ndan istifa etti.
17 Kasım 1924´te kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası´nın başkanlığına seçildi.
Siyasi yaşamına on iki yıllık aradan sonra, 6 Ocak 1939´da İstanbul milletvekili olarak devam etti.
1946´da TBMM başkanlığına seçildi ve bu görevde iken vefat etmiştir. (26 Ocak 1948). Allah'tan kendisine rahmet dileriz.